Věrnostní programy aerolinek

Posted by michal | Posted in , , , | Posted on 2:58

V posledních několika letech se stalo standardem, že každá aerolinka nabízí vlastní věrnostní program, v řeči letecké dopravy nazývaný frequent flyer programme (FFP). Pojďme se podívat, jak takový FFP funguje a jaké benefity získáte, pokud se rozhodnete se do takového programu zaregistrovat. 

Nejprve je nutné si uvědomit, že dnes je snad každá aerolinka součástí takzvané aliance společně s dalšímy společnostmi. Tři největší aliance jsou Star Alliance, Skyteam a One World. Aerolinky v těchto aliancích obvykle mezi sebou mají mnoho dohod o vzájemné spolupráci. Velmi často se například jedná o code-share dohody, ale pro nás je zajímavější, že mají v mnohém propojené právě věrnostní programy.

Jak0 jsou tedy výhody pro členy FFP a jak to celé funguje? Jakmile se zaregistrujete a vytisknete si vaší členskou kartu, můžete začít získávat body za každý let s vaší aerolinkou, nebo za let s partnerskou aerolinku vaší aerolinky. Tyto body se nazývají míle. Ano, skutečně to funguje tak, že za každou proletěnou námořní míli dostanete na svůj účet jeden bod-míli. Není to však úplně vždy pravidlem. Zejména pokud cestujete na ty nejlevnější tarify, tak pak můžete očekávat, že získáte jenom  50% proletěných mil, nebo ještě méně. Na druhou stranu je ale možné získat i 200% nebo 300% pokud letíte ve třídách business nebo dokonce v první třídě.

Jakmile vám aerolinky načtou první body, získáte novou plastikovou kartu, která vám bude zaslána poštou. Pokud se vám podaří získat dostatek bodů, můžete získat i další kartu, určenou pro ty nejváženější zákazníky. U aliance Skyteam se takové karty nazývají Elite. Existuje stříbrná, zlatá a platinová karta. Například u ČSA získáte stříbrnou kartu, pokud se vám podaří nalítat 25000 mil za jeden rok. S takovou kartou získáte mnoho další výhod, jako například převedení do vyšší třídy, prioritní odbavení a mnoho dalšího.

Existuje ale i více způsobů jak získat míle, než jen létáním. Další míle můžete získat za pronájem automobilu, nákupy a pobyt v hotelu. Obecně řečeno ale získáte nejvíce právě za létání.

Co ale dělat s mílemi když jich máte na svém účtě dostatek? Můžete si za ně nakoupit další výhody. Nejpopulárnějsí jsou asi tzv. bonusové letenky. U ČSA například získáte zdarma jednu zpáteční letenku z Evropy do severní Ameriky za 50000 mil. Další zajímavá věc je možnost nákupu převedení do vyšší třídy. Můžete tedy za míle letět v business class namísto economy. Samozřejmě je dostupných mnoho dalších bonusů. Stačí se jen podívat na webové stránky vaší aerolinie.

Tak tedy pokud vás tyto věrnostní programy zaujaly, není nic snažšího, než se zaregistrovat na webových stránkách vaší oblíbené aerolinky. Registrace je většinou zdarma a nezabere více času, než pár minut. Tedy, mělo by to být zdarma u většiny aerolinek, ale myslím, že například British Airways účtují symbolický registrační poplatek. U ČSA je registrace zdarma.

Webové stránky věrnostího programu ČSA najdete zde: http://www.okplus.cz

Comments (0)

Okomentovat