Přestup v Paříži-CDG

Posted by michal | Posted in , , | Posted on 6:12

Chystáte se přestupovat na letišti Charlese de Gaulla v Paříži? Pak pokračujte ve čtení a já se vám pokusím dát několik rad jak udělat váš přestup co nejsnažší.

Pokud cestujete se společností Air France, tak již při odbavení dostanete knížečku, která obsahuje všechny palubní vstupenky a mapku Pařížského letiště. Zároveň by vám měl odbavovací agent vysvětlit jak přestoupit.  Pokud se tak nestane, tak se podívejte na svou letenku a zjistěte na který terminál přilétíte a ze kterého terminálu odlétá váš navazující let.

Společnost Air France využívá pro své lety exkluzivně terminál 2. Mohlo by se zdát, že to bude snadné, když stačí přestoupit uvnitř jedné budovy, ale tak to bohužel v Paříži obvykle nechodí. Terminál 2 je ve skutečnosti rozdělen do několika menších budov, které jsou sice blízko u sebe, ale jsou odděleny. Přesněji řečeno je tento terminál rozdělen do 7 menších částí nazvaných 2A, 2B, 2C, 2D, 2E, 2F a 2G, který je tak trochu zvláštní.

Terminal 2G se využívá pouze pro ty nejkratší lety a je poněkud více vzdálen od ostatních částí Terminálu 2. Takže pokud váš let přilétá, nebo odlétá z terminálu 2G, tak budete muset použít letištní autobus, který je zdarma. Od 5:30 do 14:00 objíždí všechny ostatní terminály v intervalu 5 minut, ale po této době odjíždí pouze od terminálu 2D v intervalu 8 minut. Cesta autobusem trvá přibližně  5 minut.

Pokud je váš let mezi státy Schengenského prostoru, pak použijete terminál 2D nebo 2F. V tomto připadě budete muset jít mezi terminály pěšky, nebo použít autobus ve veřejné části letiště. Všechno je výborně značeno a autobusy jsou opět zdarma. Jakmite opustíte letadlo sledujte značky "Exit" a následně podle značek pokračujte přímo do vašeho odletového terminálu.

Pokud je váš spoj z mezinárodního na mezinárodní let (mimo Schengen), tak nemusíte procházet přes pasovou kontrolu. Jakmile opustíte letadlo následujte značky "Transfer", nebo "Correspondance" ve francouzštině, které vás dovedou přímo na stanoviště autobusů. Toto je speciální autobus, který jezdí v tranzitní zóně letiště a objíždí všechny terminály v pořadí 2B-2F-2E-2C-2A-2B. Všimněte si, že autobus nejezdí na terminál 2D, protože ten je pouze pro Schengenské lety a pokud chcete na tento terminál, pak budete muset jít pěšky, nebo použít veřejný autobus.

Nejjednodušší je přestup v jednom terminálu. Jediné co musíte udělat je jít přímo do vašeho gatu.

Pokud neletíte s Air France a budete používat terminál 1, tak máte dvě možnosti. Můžete projít pasovou kontrolou a použít vlak CDGVAL, pokud je váš navazující let schengenský, nebo můžete zůstat v tranzitní zóně letiště a použít autobus. To se vyplatí zejména pokud přestupujete na neschengenský let. Jednoduše sledujte značky "Transfer", které vás dovedou k autobusu.

Poslední je terminál 3. Tento terminál je využíván jen pro low-cost lety. Všechny přestupy z tohoto terminálu jsou pomocí vlaku CDGVAL, který objíždí terminály v pořadí T1-T3-T2.

V každém případě by jste si měli na přestup udělat mnoho času když budete kupovat vaše letenky. Mně se jednou podařilo přestoupit z terminálu 2C na 2B za 45 minut, ale rozhodně to není něco, co bych mohl doporučit. I když oficiální čas na přestup je právě 45 minut, tak riskujete, že váš let nestihnete. Pokud se tak stane, tak pokračujte k přepážce vaší aerolinky, kde pro vás budou mít připravené nové palubenky na další let.

Šíří se mnoho fám, že na pařížském letišti nikdo nemluví anglicky, ale mohu vám říct, že dnes to již není pravda a s angličtinou není problém. Takže pokud se chystáte přestupovat na letišti Charlese de Gaulla tak vám přeji příjemnou cestu.

Comments (0)

Okomentovat