Jak cestovat do USA bez víz (ESTA)

Posted by michal | Posted in , , , , | Posted on 2:31

Od 13.listopadu 2008 patří Česká republika mezi země, které byly zařazeny do programu VWP (Visa Waiver Program). Občané těchto zemí mohou cestovat do Spojených států bez víz. Tím se velmi zjednošilo cestovaní občanů ČR do USA. Před cestou je však nutné se zaregistrovat na webových stránkách Americké vlády a získat elektronické povolení k cestě. Nyní si vysvětlíme, jak takové povolení získat.

Pokud tedy plánujete cestu do USA, musíte navštívit stránky amerického imigračního úřadu a zažádat si o povolení ESTA. Žádat je možné na této adrese: https://esta.cbp.dhs.gov/. Dobrá zpráva je, že stránky jsou dostupné i v českém jazyce. Budete muset vyplnit formulář s osobními údaji jako je vaše jméno, číslo pasu atd. Je zde i možnost vyplnit detaily o vaší cestě, ale zatím to není povinností. Očekává se totiž, že ESTA časem nahradí formulář I-94W, který není vyplňují cestující na palubě letadel směřujících do USA, a obsahuje právě informace o vaší cestě, jako je číslo letu a adresa pobytu v USA. 

Jakmile potvrdíte vaši žádost, obržíte číslo, se kterým se můžete vždy podívat na stav vyřizování této žádosti. Na další stránce pak uvidíte výsledek vaší žádosti, který může být následující:

  • Žádost odshoulasena - bylo vám povoleno vycestovat do USA
  • Vyčkejte na rozhodnutí - žádost se vyřizuje a výsledek se dozvíte do 72 hodin
  • Žádost zamítnuta - bylo vám zamítnuto cestovat do USA bez víz. Pokud chcete cestu i tak uskutečnit, musíte navštívit ambasádu USA a zažádat o vízum.

 V drtivé většině případů je vaše žádost ihned odsouhlasena a vaše cesta do USA povolena. Pokud získáte povolení, můžete cestovat do USA neomezeně po dobu 2 let. Poté musíte zažádat znovu. Každý pobyt však může trvat maximálně 90 dní. Vzhledem k tomu, že k podání žádosti nepotřebujete mít zakoupené letenky, tak se doporučuje zažádat o povolení ihned, jakmile plánujete cestu do USA.

Je nutné si však uvědomit, že pro cestu do USA bez víz platí povinnost vlastnit pas s biometrickými údaji platný alespoň 6 měsíců. Pokud chcete cestovat s pasem bez biometrických údajů, pak je nutné vlastnit vízum. 

Podání žádosti je nyní zdarma, ale americká vláda plánuje žádost zpoplatnit. Poté se by se mělo platit 10 dolarů za jednu žádost. Evropská unie však silně vystupuje proti takovýmto plánům a tak můžeme doufat, že ESTA zůstane zdarma. 

Při vaší cestě na letiště není nutné brát jakékoliv potvrzení o povolení ESTA. To je uloženo v počítačové databázi a vše je ověřeno automaticky při odbavení. Je však lepší si povolení pro jistotu vytisknout. 

Pokud však vlastníte platné vízum, není žádná povinnost mít povolení ESTA. Na cestování do USA se tak pro vás nic nemění a můžete cestovat s platným vízem nadále tak, jako tomu bylo dosud.

Comments (0)

Okomentovat