Jak přestupovat v Amsterdamu

Posted by michal | Posted in , , , | Posted on 3:51

Chystáte se přestupovat na letišti Schiphol v Amsterdamu? Na začátek mi dovolte říci svůj vlastní názor na toto letiště. Myslím si, že je to jedno z nejpřehlednějších a nejpřívětivějších v Evropě. Podobný názor zastává i společnost Skytray, která hodnotí letiště a aerolinky. A právě letiště Schiphol bylo vybráno touto společností jako nejlepší v Evropě.

Celé letiště je vystaveno jako jeden velký terminál, takže nikdy nebudete muset přecházet mezi terminály a tím se celý přestup velmi zjednoduší. Samotný terminál je rozdělen do prstů B,C,D,E,F,G,H a M. Jakmile se octnete v letištní budově, stačí jen následovat směrovky, které vás dovedou k vašemu gatu. Označení gatů na Schipholu začíná písmenem, které značí váš odletový prst. Například pokud odlétáte z gatu F06, tak se můžete přesunout do prstu F pro váš další let.

Všechny prsty jsou spojeny pohodlnýmy pohyblivými chodníky, takže se dostanete z jedné strany letiště na druhou skutečně rychle a bez problémů. Jediná překážka tak může být imigrační kontrola, kterou musíte projít, pokud se chystáte opustit nebo vstoupit do Schengenského prostoru. Letiště je rozděleno přibližně uprostřed na část Schengenskou a na část mezinárodní. Z toho plyne, že prsty B,C a horní patro prstu D jsou Schengenské prsty. Spodní patro prstu D a prsty E,F,G a H jsou Schengenské. Poslední dva prsty - H a M jsou určeny pouze pro low-cost lety.

Vzheldem k tomu, že letiště Schiphol je velmi dobře postaveno, tak podle mého názoru na přestup rozhodně postačí 1 hodina času. Pokud ale i tak váš let nestihnete, tak navštivte přepážku vaší aerolinky, kde obdržíte palubenky pro váš další let. Společnost KLM nabízí i samoobslužné přepážky.

Na tomto letišti jsou všechny značky pouze v anglickém jazyce, ale všechna rozhlasová hlášení jsou obvykle trojjazyčná. Vše je řečeno anglicky, nizozemsky a jazykem, který je oficiálním jazykem v destinaci daného letu. Takže pokud se hlášení týká letu do Prahy, tak by mělo být řečeno i v češtině, ale tím si nejsem tak jist.

To je asi vše o přestupování v Amsterdamu. Přeji vám příjemnou cestu.

Comments (0)

Okomentovat