Letiště Praha-Ruzyně

Posted by michal | Posted in , , | Posted on 2:10

Letiště Praha-Ruzyně je jedno z největších letišť v oblasti střední a východní Evropy. V roce 2008 jím prošlo celkem 12 630 550 cestujících. Pokud se chystáte využít služeb tohoto letiště, můžete rozhodně očekávat velmi pěkný dojem. Letiště bylo také ohodnoceno společností Skytrax jako nejlepší letiště ve střední a východní Evropě.

Samotné letiště se nachází 5 kilometrů západně od Prahy u čtvrtě Ruzyně. Momentálně jsou na letišti funkční dvě runwaye, ale obvykle se používá v jeden okamžik jen jedna. Třetí runway je uzavřena a využívá se pro parkování letadel. Na pražském letišti jsou celkem 4 terminály, ale obyčejný cestující se podívá maximálně na dva z nich. Terminál 3 je určen pro soukromé lety a terminál 4 pro vládní lety.

Jako cestující se tedy podíváte jen na terminály 1 a 2. V Praze je velmi jednoduché zjistit, z jakého terminálu budete odlétat. Pokud je vaše destinace v Schengenském prostoru, pak bude váš let operován z terminálu 2. Pokud však letíte mimo Schengenský prostor, tak samozřejmě z terminálu 1. 

Pokud se chystáte v Praze jen přestupovat, tak následujte značky, které vás dovedou k vašemu odletovému gatu. Není nutné využívat žádného autobusu, ani žádného jiného dopravního prostředku. Vše je v dosahu pouhou chůzí. Pokud však přestupujete mezi dvěma terminály, pak očekávejte, že budete muset projít pasovou kontrolou. 

Pokud chce jet z letiště do centra města, pak jediná možnost je využít autobus, nebo taxi. Rozhodně bych však doporučil využít služeb MHD, protože v Praze je mnoho neoficiálních taxikářů, kteří jsou shopni naúčtovat za pár kilometrů nehorázné ceny. Nejvýhodnější je podle mého názoru jet autobusem na Dejvickou a pokračovat metrem. Samozřejmě je zde i možnost zapůjčit si automobil. 

Vzhledem k tomu, že Česká republika je nyní součástí Schengenského prostoru, tak vízová povinnost je pro cizince stejná jako pro návštěvu ostatních států Schengenského prostoru. Je tedy možné cestovat na Schengenské vízum, pokud cizinec není ze státu, který má bezvízový styk s EU.

Comments (0)

Okomentovat